Bericht van GGD Gelderland Zuid: Extra testmogelijkheden voor zorgmedewerkers in GGD-regio Gelderland Zuid en praktijktest Coronamelder-app

 
Van de GGD Gelderland-Zuid ontvingen wij het bericht dat er met ingang van heden, speciaal voor zorgmedewerkers een extra testfaciliteit is gestart in de regio van GGD Gelderland-Zuid. Deze teststraat wordt door het CWZ georganiseerd, de testen worden bij het CWZ afgenomen en in het CWZ laboratorium geanalyseerd.

Wie kan naar deze CWZ teststraat?
De doelgroep voor deze teststraat betreft specifiek de volgende personen:
- Alle zorgmedewerkers van zorginstellingen (inclusief huisartspraktijken) in de regio van GGD Gelderland-Zuid,
- En de huisgenoten van bovengenoemde groep.

In de brief van de GGD Gelderland Zuid treft u meer informatie aan.

GGD-regio Gelderland- Zuid doet mee aan praktijktest CoronaMelder-app
Als nieuwe coronabesmettingen snel ontdekt worden, kunnen verdere besmettingen worden beperkt. De coronavirus-app CoronaMelder helpt hierbij. Vanaf 17 augustus wordt in Gelderland, Overijssel en Drenthe tijdens een praktijktest gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en. Met de resultaten worden de app en het werkproces geoptimaliseerd. Inwoners en bezoekers van onze GGD-regio (Gelderland-Zuid) kunnen meedoen aan deze praktijktest. Hiervoor downloaden en activeren ze CoronaMelder op hun telefoon.

CoronaMelder-app in het kort
De CoronaMelder-app stuurt een melding naar gebruikers die minstens 15 minuten dicht bij iemand waren die later corona blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie ze in de buurt zaten in het openbaar vervoer. Hierdoor bereikt CoronaMelder ook mensen die een besmet persoon niet herkent of herinnert. In de melding wordt geadviseerd om thuis te blijven en 7 dagen na het contact een coronatest te doen. Ook als mensen geen klachten hebben.

Praktijktest
Vanaf de ontwikkeling van CoronaMelder zijn er wekelijks onderzoeken, onder meer op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. De praktijktest is één van de onderzoeken. Via verschillende media en organisaties worden inwoners uit onze regio over de praktijktest geïnformeerd. Deelname aan de praktijktest en gebruik van de app is vrijwillig.

Adviseer uw eigen personeel om de app alleen te installeren op de privételefoon, en om deze niet bij zich te dragen tijdens contact met patiënten. Een alternatief is, om bluetooth uit te zetten als je aan het werk bent.

Meer weten?
Lees meer over CoronaMelder op coronamelder.nl of rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app

Mocht u als huisarts vragen krijgen van uw patiënten over deze app dan kunt u ze doorverwijzen naar de CoronaMelder helpdesk, te bereiken via 0800 1280.